Manifest

A continuació teniu el manifest constitüent de la Plataforma Petroli No, Columbretes Netes:

És de sobres conegut que la indústria petroliera ha demostrat en moltes ocasions que no existeix “risc zero” en les activitats lligades a l’exploració i explotació d’hidrocarburs. Els riscos es multipliquen quan aquestes activitats es duen a terme en aigües profundes, com en el cas del projecte de recerca petrolífera de Cairn Energy en el golf de València. L’empresa pretén cercar petroli sota una columna d’aigua similar a la de l’accidentat pou Macondo que va explotar en el golf de Mèxic, causant la mort d’11 persones i donant lloc al desastre ambiental més gran d’EUA.

Nombrosos estudis científics han demostrat que les aigües del golf de València, alberguen una enorme biodiversitat, conservant uns valors naturals únics que es veurien afectats negativament per aquest projecte d’exploració per buscar hidrocarburs i la seua posterior extracció. Entre les zones amenaçades per aquesta recerca es troben la Reserva Natural i Marina de les Illes Columbretes i les aigües que les circumden, reconegudes per l’organització internacional per a l’estudi i protecció de les mars OCEANA i per l’Institut Español d’Oceanografia (IEO) com una de les zones clau per la conservació dels ecosistemes de la Mediterrània Occidental.

Les zones on ara es pretén prospectar, que apareixen en els permisos concedits pel Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme amb el nom de B, G, AM1 i AM2, inclouen àrees d’influència d’espais protegits per la legislació tant autonòmica com estatal i europea inclosos en la Xarxa Natura 2000. De la mateixa manera afectarà de ple a la principal zona de trànsit i estada de grans cetacis com ara el rorqual comú , caps d’olla, zífis, dofins, així com tortugues marines, totes espècies amenaçades i protegides. Les conseqüències de les prospeccions i extracció d’hidrocarburs poden acabar amb les espècies comercials, base de l’economia pesquera de bona part dels pobles costaners de les comarques de Castelló. També es veuran afectades espècies d’aus marines estrictament protegides en tractar-se d’una àrea de vital importància per a la seua alimentació. A més, aquestes prospeccions no solament tindran impacte en la costa valenciana, sinó que influiran greument en les illes Balears, especialment Eivissa i Formentera . De la mateixa manera és sabut que les activitats sobre les quals se sustenta l’economia del País Valencià i la majoria de les seues ocupacions, depenen dràsticament del bon ús i de la qualitat del seu territori, les seues costes i de la seva mar.

Sens dubte, l’estat espanyol necessita solucionar la dependència energètica que llastra la seua balança econòmica i energètica. Entenem que, en línia amb les recomanacions europees i internacionals, la forma de solucionar aquest problema no implica augmentar la producció d’un recurs contaminant i escàs com el petroli sinó per invertir en el major ben energètic de l’estat espanyol: l’eficiència, l’estalvi energètic i les energies renovables. Molts estudis ja demostren com aquestes fonts d’energia són més intensives en llocs de treball que la indústria de les energies convencionals.

Per tot això, manifestem la nostra preocupació per l’efecte de l’exploració i posterior explotació dels pous de petroli que Cairn Energy pretén instal·lar enfront de la costa de Castelló i pels consegüents riscos de vessaments, incendis i contaminació que posarien en perill el fràgil equilibri ecològic de la zona i els sectors econòmics que vertebren el territori valencià com són el turisme i la pesca. Instem al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient i el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme a defensar el dret constitucional de la ciutadania i de tots els sectors públics i privats a viure i desenvolupar les seues activitats econòmiques en un medi ambient sa que els garantisca la sostenibilitat, amenaçada actualment pel projecte de pous d’hidrocarburs en les aigües enfront de Castelló.

Per açò, demane que desestimen aquest projecte perillós pels seus impactes ambientals, socials i econòmics.

Els sotasignats manifestem la nostra adhesió a la la Plataforma Columbretes Netes, constituïda amb l’objectiu de parar el projecte de recerca petrolífera de Cairn Energy en el golf de València, per a preservar la riquesa ambiental que fa del golf de València i de les Illes Columbretes un lloc únic, així com per a conservar l’ocupació, el benestar ciutadà i els drets de les generacions futures a disposar dels mateixos recursos que gaudim avui.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s